A Biblia mint egyedülálló könyv és keletkezésének háttere – Tények és tévhitek

Ebben a 10 részes hírlevél sorozatunkban a tudományos alaposság igényével igyekszünk feltárni a Biblia keletkezésének hátterét. Az érveket és ellenérveket, ahol csak mód van rá, régészeti, történelmi és irodalmi tények és adatok fényében vizsgáljuk.

A tartalomból:

  • A Biblia ihletettségének próbája
  • Az ó- és újszövetségi iratok kanonizációjának dokumentumai
  • A holt-tengeri tekercsek felfedezése
  • …és még további 7 érdekes témakör

„A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve… a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. Az Egyesült Bibliatársulat (United Bible Society) 501 millió Bibliát osztott szét 1979-ben, a világ összes kiadója által eladott Bibliák száma pedig több milliárdra rúg. Mivel magyarázható mindez? Mi lehet az oka e régi könyv egyedülálló népszerűségének?

Másodszor, micsoda ellentmondás: a Biblia a legkevesebbet forgatott könyvek egyike. Az emberek többsége megveszi és felteszi a polcra anélkül, hogy egyszer is kinyitná. A gyakorló keresztények bibliaismerete is megdöbbentően sekélyes. Alig akad szülő, aki olvassa gyermekének a Bibliát? Csak igen kevés vallásos ember gyakorolja a napi bibliaolvasást? Nos, nem szűnő népszerűsége, ugyanakkor sajnálatos mellőzöttsége, valamint korunkra vonatkozó aktualitása három alapos indok, amelyek a Biblia, mint a ma könyve tanulmányozására sarkallnak.? (John R. W. Stott: Korunk könyve: a Biblia, Inter-Vorsity Press, 1982)

Ha szeretne többet megtudni a Szentírás keletkezéséről, mindössze az alábbi adatokat kell megadnia:
(Kérjük, hogy mindkét adatot adja meg a letöltéshez. Köszönjük.)

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Vissza az összes tanulmányhoz